rutes i itineraris

Entorn natural

Patrimoni natural de Granollers

Espai natural de Can Cabanyes

Arran de la construcció del Parc industrial de Can Gordi-Can Català, els terrenys de Can Cabanyes passaren a ser propietat dels ajuntaments de Montmeló i Granollers. A la part de Granollers, hi trobem una zona boscosa, on predominen els pins i les alzines, un centre d’educació ambiental i un aiguamoll construït. L’aiguamoll, d’una hectàrea de superfície, es nodreix de l’aigua procedent de l’EDAR. L’acció de la plantació de la boga i el canyís i dels raigs solars, així com el disseny de l’aiguamoll, permeten millorar la qualitat de les aigües que retornen al riu o que s’aprofita en el reg de les zones verdes del passeig fluvial. A més, la seva proximitat al riu ha potenciat el paper de l’aiguamoll com a refugi de fauna pròpia dels entorns fluvials. Prop del centre d’educació ambiental hi ha una àrea de descans i una font.

Verneda de Can Gili

La verneda de Can Gili ocupa els marges del tram final del torrent de Can Gaili, entre els barris granollerins de Terra Alta i Can Gili, Antigament, l’espai formava part de les terres de la masia de Can Gili – avui restaurada com a centre cívic -. Els arbres de la Verneda – àlbers, oms, plàtans i pollancres- que són l’element més destacable, van ser plantats pels propietaris de la masia. Tot i la seva reduïda superfície, passejar per dins de la verneda entre els majestuosos arbres resulta molt agradable.

Espai natural de la Font del Ràdium

L’espai natural de la Font del Ràdium compta amb una superfície aproximada de 18 hectàrees i es compon de quatre ambients diferenciats: el tram final del torrent, just abans del seu soterrament a l’alçada del carrer de Miquel Servet; el bosc; el passeig i l’antic abocador de runa que va ser clausurat el 1998. La Font del Ràdium era un dels espais preferits dels granollerins com a lloc d’esbarjo. Aquest espai ha estat recuperat recentment i compta amb una àrea de descans i una font que reprodueix la que desaparegué arran de la construcció del polígon industrial els anys 70, una font que era valorada per les propietats digestives de l’aigua.

Mentre que a la capçalera (naixement) i al tram final del torrent observem nuclis de canyar, en els marges, al llarg del seu curs, també hi trobem oms, àlbers i arbustos com l’aloc o el sanguinyol, avui testimonis del bosc de ribera que en el passat hi creixia.


Parcs naturals

Granollers gaudeix de la proximitat de dos parc naturals: el del Montseny, una reserva mundial de la biosfera, i del Montnegre-Corredor, que comença a Llinars del Vallès. Té també al seu entorn d’altres espais d’interès ecològic ideals per a la pràctica del turisme verd, amb alçades que van des dels 50 m. de la vall baixa del Besòs fins als 1.712 m. del turó de l’Home, el punt culminant de la comarca i de la Serralada Pre-litoral. Són en conjunt els inclosos al Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN): la Conreria, Sant Mateu i la Céllecs, els Cingles de Bertí, el Moianès i la Sauva Negra.

El Montseny

Declarat reserva de la biosfera, el Montseny és un mosaic de paisatges mediterranis i centreuropeus situat a tocar de grans zones urbanes. Els amants de la muntanya han de saber que hi ha tres grans conjunts muntanyencs que configuren el massís: la carena del Turó de l’Home i les Agudes (1.706 m i 1.703 m), el Matagalls (1.697 m) i el Pla de la Calma (Puig Drau 1.344 m). Aquests queden units pels colls de Sant Marçal i de Collformic, respectivament, i són perfectament accessibles. Dins el territori del parc natural, hi podem trobar també pobles petits i acollidors amb una bona oferta gastronòmica, perfecta per recuperar forces. Campins, Fogars de Montclús o el poble del Montseny en són alguns exemples.

El Montnegre-Corredor

Situat a la Serralada Litoral entre la comarca del Maresme i la del Vallès Oriental. Té una extensió de 15.000 ha. Entre la seva variada vegetació trobem, majoritàriament, alzines, alzines sureres i pinedes de pi blanc i pi pinyer, propis del clima mediterrani, i també trobem zones amb roures, castanyers, avets i fins i tot algunes varietats de faigs bedolls, ja que trobant-se prop del mar, hi ha molta més humitat de l’habitual en el clima mediterrani. Els dòlmens neolítics, les restes ibèriques i les esglésies medievals s’insereixen en un paisatge divers de conreus, boscos i masies, producte dels usos agroforestals dels darrers segles.Enllaços:
Museu de Granollers
Museu de Ciències Naturals de Granollers
BTTDiscovery