Ruta pel Granollers bombardejat

Ruta pel Granollers bombardejat

Granollers va patir bombardejos que van marcar la ciutat durant la Guerra Civil.

 

 

Granollers va patir els atacs indiscriminats de l’aviació feixista sobre la població els anys 1938 i 1939.

 

El primer bombardeig sobre la ciutat de Granollers va tenir lloc el dimarts 31 de maig del 1938 i va causar, en un sol minut, 224 morts, a més de nombrosos ferits i la destrucció d’una part del centre de la ciutat.

 

Al cap d’uns mesos, dies abans que acabés la Guerra Civil, la ciutat de Granollers va tornar a ser bombardejada. El cruel bombardeig va deixar més de 30 víctimes i grans destrosses que encara avui són visibles a una part de la ciutat.

Quan la ciutat va patir el primer bombardeig, pràcticament no s’havien fet refugis públics. Després de l’atac es va treballar intensament per construir-los fins al moment de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, el gener del 1939. La majoria de refugis, però, van quedar sense acabar.

 

Aquest itinerari per la ciutat bombardejada proposa donar a conèixer alguns dels llocs més emblemàtics afectats per aquests fets i Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, com a punt de sensibilització i foment de cultura de la pau.

 

Els refugis obren només uns dies determinats a l’any; per consultar els horaris d’obertura pots posar-te en contacte amb l’Oficina de Turisme de Granollers.

Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau s’ubica a l’antiga casa familiar Can Jonch, un edifici modernista magnífic amb elements noucentistes construït el 1913.

 

Val la pena passejar pel seu jardí, on es va plantar un plançó del roure de Gernika i, pocs anys després, s’hi va sumar un ginkgo carregat de simbolisme: el ginkgo va ser l’única espècie arbòria que va sobreviure a la bomba atòmica d’Hiroshima del 1945.

Adreça: c. del Rec, 19
Horari: de dilluns a divendres: de 9 a 13 h / dimarts, dimecres i dijous: de 18 a 20 h

Rajoles del bombardeig

Un itinerari urbà senyalitzat recorre els espais afectats pel bombardeig del 1938, a través de panells informatius i de rajoles inscrites amb la data del bombardeig, 31/5/1938, com a homenatge a totes les persones que van perdre la vida durant la Guerra Civil espanyola.

 

Coincidint amb el 80è aniversari dels bombardejos del 1939 s’ha senyalitzat un nou itinerari urbà.

 

Tríptic itinerari bombardeig

Tríptic Espais de Memòria

Refugi de la plaça de Maluquer i Salvador (1938)

Es tracta d’un refugi de tipus cel·lular, en què els departaments estan comunicats entre si i donen a un passadís comú.

La superfície construïda és d’uns 154 m² i té una capacitat aproximada per a 450 persones. Conserva un dels cossos d’escales d’accés a la part de ponent i un tram del túnel galeria que el connectava amb l’escola Pereanton, perquè els escolars hi tinguessin accés directe.

Adreça: plaça de Maluquer i Salvador
Visita virtual

Refugi de l’Ajuntament

L’edifici de l’Ajuntament conserva un refugi de tipus galeria al qual s’accedeix des de l’interior de l’Ajuntament de Granollers. La galeria descendeix fent ziga-zaga i continua per un túnel llarg en direcció est, cap a la Porxada.

 

Tenia una altra entrada al costat de la Porxada per facilitar l’accés des del mercat municipal, però no es va poder acabar i només la meitat del túnel està revestit.

Adreça: plaça de la Porxada, 6
Visita virtual

Audioguia "Granollers, ciutat bombardejada"

Descarrega’t l’App gratuïta Izitravel i fes l’itinerari de memòria històrica que recorre els espais més significatius afectats pel bombardeig de 1938 i 1939 al centre de la ciutat.

Comença a la plaça de la Caserna i acaba al carrer del Rec, davant l’edifici de Can Jonch. També inclou el Bosc de la Pau i el cementiri com a espais d’interès fora del centre.

Té una durada de 20 minuts i una distància de 960 metres.

Enllaç a l’audioguia

Descobreix més sobre...